ZELENGORA 2018

ZELENGORA 201810 Aug 22:00 - 12 Aug 12:00 - Zelengora
Zelengora, Republica Srpska, Bosnia And Herzegovina

Route

Planinarsko alpinistički klub “SUMMIT” Banja Luka, od 10. do 12.08.2018. godine, organizuje trodnevni izlet na planini Zelengori.

Detalji puta:

Okupljanje je na staroj autobuskoj stanici (iza galerije) 09.08.2018. godine (četvrtak) u 21.45h, odakle je polazak autobusa u 22h. Putujemo preko Sarajeva do Miljevine gdje skrećemo prema Zelengori do sela Vrbnica. Povratak je od Donjih Bara preko Tjentišta, Foče, Sarajeva do Banja Luke gdje stižemo u večernjim satima nedelja na ponedeljak.

I dan - petak 10.08.2018. - Obilazak Crnog, Bijelog i Orlovačkog jezero.
Dolazak u Foču,sastanak sa vodičima. Nastavak puta prema Tjentištu, gdje se sa magistralnog puta 8 km prije Tjentišta odvaja desno za selo Vrbnicu. Po dolasku u mjesto Sremušna luka prepakivanje i spremanje za stazu. Za taj dan planira je da obiđemo Crno jezero (1450 mnv) i Bijelo jezero (1470 mnv). Sa Bijelog jezera staza produžava uz planinsku kosu Kozije strane (2013 mnv), a zatim se preko prevoja Lopata spušta na Orlovačko jezero (1438 mnv). Na Orlovačkom jezeru je planiran kamp za naredna dva dana. Hrana iz ranca, voda 1,5 - 2 litra po osobi.Staza je srednje težine dužine 14 km.
Visinske razlike :
- uspon – 563 m
- silazak – 575 m

II dan – subota 11.08.2018. - Obilazak Jugovog, Kotlaničkog i Štirinskog jezera.
Ustajanje i doručak. Polazak stazom pored Jugovog jezera (1538 mnv) u pravcu Borovnog brda (1805 mnv). Staza nastavlja u pravcu Kotlaničkog jezera (1531 mnv). Na Kotlaničkom jezeru je pauza od 1:30 h, gdje se možemo i kupati. Sa Kotlaničkog jezera staza produžava u pravcu Štirinskog jezera (1668 mnv). Na pola puta izmedju dva jezera nalazi se nekrpola sa 80 stećaka iz XII vijeka. Od stećaka idemo istom stazom nazad na Orlovačko jezero i tom prilikom posjećujemo Jugovo jezero. Hrana za taj dan na stazi iz ranca. Na stazi nema izvora pa je potrebno ponijeti 2 litra vode.
Staza je srednje teška i dužine 22 km.
Usponi i silasci :
- uspon - 641 m
- silazak - 641 m

III dan – nedelja 12.08.2018. - Obilazak vrhova Bregoč i Uglješin vrh te jezera Gornje i Donje bare.
Ustajanje i doručak. Spremanje stvari i raspremanje kampa. Polazak sa Orlovačkog jezera prema najvišem vrhu Bregoču (2014 mnv). Staza ide pored starih katuna ispod Stoga (1821 mnv) i produžava na vrh. Po dolasku na vrh,planirana je pauza od pola sata za fotografisanje i odmor. Sa vrha se nastavlja dalje u pravcu katuna na Javorku (1772 mnv) , a sa tog prevoja staza nastavlja na Uglješin vrh (1859 mnv). Na vrhu je pauza od 30 min. Potom nastavljamo spuštanje sa vrha do jezera Gornje bare (1550 mnv) i produžavamo prema jezeru Donje bare (1450 mnv). Na jezeru Donje Bare nas čeka prevoz. Od jezera Donje bare do Tjentišta ima 16 km makadamskog puta.
Staza je teža nego prethodna dva dana sa dužinom od 24 km. Voda takodje u količini od 2 litra .
Usponi i silasci:
- uspon 663 m
- silazak 651 m

Preporuka: Od šumarske kući na Donjim barama, na nekih 20 min nalazi se vidikovac Borić. Predivan pogled na kanjon rijeke Sutjeske planine Maglić, Volujak i Lebršnik. U podnožju ovih planina nalazi se Perućica jedinstvena prašuma Evrope.

Neophodna oprema:

Planinarske cipele (gojzerice), gamašne, ranac od 50l , rezervna presvlaka u autobsu, čeona lampa, rukavice, kapa, hrana za tri dana, pribor za jelo (ko planira da kuha), voda (2-3 litra dnevno), podloška, vreća za spavanje, kabanica, štapovi, krema za sunce, šešir, sunčane naočale.
Ako ne iznajmimo kuću na Orlovačkom jezeru moramo da podignemo kamp i u tom slučaju nosimo i
šatore.

Cijena izleta je

1.Opcija ako iznajmimo planinsku kuću na Orlovačkom jezeru 80KM (za članove kluba 70KM),
2.Opcija ako ne iznajmomo planinsku kuću (šatori) na Orlovačkom jezeru 65KM (za članove kluba 55KM).
U cijenu je uračunat prevoz, (troškovi iznajmljivanja planinske kuće), taksa nacionalnog parka i troškovi organizacije.
Uplate će se prikupljati u srijedu 08.08.2018. u Parku Petra Kočića - Muzički paviljon "Bife Staklenac" od 16 do 17h, broj mjesta je ograničen kapacitetom autobusa a prijave važe po sistemu ko prije izvrši prijavu i uplatu ima prednost.

U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbjednost izleta, datum održavanja može biti pomjeren, odnosno prilagođen obavezama vodiča kao i vremenskim prilikama. U slučaju promjene datuma, vodič izleta je dužan da u što kraćem roku od donijete odluke o tome obavjesti učesnike, pri čemu oni imaju pravo da otkažu svoje učešće, uz refundaciju cijelog uplaćenog iznosa. Otkazivanje učašća od strane učesnika u roku od 24h prije početka izleta smatra se kao učešće na izletu što uključuje uplatu istog, a u slučaju kada je uplata izvšena ne podrazumjeva povrat novca. Svako lice na izletu učestvuje na vlastitu odgovornost, a maloljetna lica mogu učestvovati isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili osobe kojoj je roditelj ili staratelj dao pismenu saglasnost za brigu o maloljetnom licu tokom izleta, pri čemu ta osoba preuzima odgovornost za njihovu bezbjednost.

Vodiči za ovu aktivnost:
Miroslav Trivić, PAK "SUMMIT" MB:054
Marko Vranić, PAK „SUMMIT“

Kontakt osoba: Miroslav Trivić
Prijave u inbox ili na telefon +38765664064 (zvati u poslijepodnevnim časovima)

Facebook profil Miroslav Trivić:
www.facebook.com/miroslavt64

Facebook profil PAK SUMMIT Banja Luka:
www.facebook.com/paksummit?fref=ts&ref=br_tf

ZELENGORA
Zelengora je planina u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Poznata je po velikom broju ledenjačkih jezera,Crno i Bijelo Kotlaničko,Orlovačko, Štirinsko, Jugovo,Donje Bare,Gornje Bare i druga. Najveći vrh Zelengore je Bregoč ( 2014 mnv ), a pored njega se nalazi još desetak vrhova sa oko 2000 mnv. Zelengora obiluje bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, u čemu prednjači Perućica, jedina preostala prašuma Evrope.© 2018 Siguez